Телефон: 011 825 11 55

  • slider 01
  • slider 02

Отворено саветовалиште за дијабетес

Шта је дијабетес?

Дијабетес је хронична незаразна болест коју карактерише смањена продукција инсулина или неадекватан одговор организма на инсулин. Карактеристика ове болести је да почиње тихо и да може трајати а да пацијент нема никаквих симптома. Некада се дијагноза поставља тек када се пацијент јави лекару због компликација које узрокује дијабетес.

Преваленца

У Србији данас по проценама живи 500.000-1.000.000 особа са дијабетесом. Између 250.000-500.000 још нема постављену дијагнозу.

Фактори ризика

Фактори ризика за појаву дијабетеса су: предиспозиција за дијабетес (наследни фактори), стрес, повећани калоријски унос, гојазност, физичка неактивност, брза храна, храна и пиће пуна шећера…

Симптоми

Симптоми дијабетеса су: губитак телесне тежине, појачана жеђ, појачано мокрење, умор.

Дијагноза

По најновијим препорукама код здравих особа вредност шећера у крви наште треба да буде мања од 5,6 ммол/л, а два сата након оброка мања од 7,8 ммол/л. Уколико код особе откријемо јутарњу гликемију (гликемија наште) већу од 7 ммол/л, или гликемију било када у току дана већу од 11,1 ммол/л уз присуство симптома типичних за дијабетес, са сигурношћу можемо рећи да се ради о дијабетесу.

Терапија

Са дијабетесом се може квалитетно живети. Јако је важно да особе са дијабетесом знају да је дијабетес прогресивна болест. Са прогресијом болести доћи ће и до промена у терапији. Битно је да ове особе знају да промена терапије не представља лични неуспех већ да тиме лекар прилагођава терапију тренутном стању болести.

Дијабетес тип 1 лечи се инсулинском терапијом.

Код дијабетеса тип 2 терапија започиње дијетама и физичком активности. Што се тиче лекова одмах по дијагнози се започиње са једним оралним леком – најчешће метформином. Затим се комбинују два или три орална препарата.

Јако је битно да се и са инсулинском терапијом крене на време. Пацијенти инсулин доживљавају као крај и последњи стадијум болести и веома често имају отпор према овој врсти терапије. Инсулинска терапија има за задатак да надокнади недостатак инсулина у организму. Зато је важно да се ова терапија не одлаже и да се са њом крене на време како би се спречиле комплкације дијабетеса.

Циљеви лечења и компликације

За особе које болују од дијабетеса циљ нам је да гликемија наште буде мања од 7 ммол/л, а да гликемија два сата након оброка буде мања од 9 ммол/л.

Уколико ови циљеви нису постигнути, пацијент је у ризику од компликација дијабетеса. Најчешће компликације су: оштећења нерава, пецкање и трњење ногу, губитак вида, инфаркт, шлог, оштећења бубрега, дијализа, ампутација доњих екстремитета.

Хипогликемије

Посебан проблем у лечењу дијабетеса представљају падови шећера – хипогликемије. Ови падови често могу бити непрепознати од стране пацијента. Најчешћи узроци ових падова су смањен унос хране, повећана физичка активност, повећана терапија. Симптоми хипогликемија су дрхтање, лупање срца, слабост, презнојавање. У тим моментима потребно је узети нешто што ће подићи ниво шећера у крви. Такође јако је битно о овоме попричати са својим лекаром, ендокринологом или се јавити у најближе саветовалиште за дијабетес.

Саветовалиште за дијабетес

У Дому здравља Сопот је отворено  саветовалиште за дијабетес. Саветовалиште ради уторком и четвртком од 13 до 14 часова. У саветовалишту раде обучени лекар и медицинска сестра.

Овом приликом позивамo све особе које болују од дијабетеса да се јаве у своје саветовалиште за дијабетес где могу добити корисне савете и едукацију везану за исхрану, физичку активност, терапију или било коју другу тему која им је потребна а везана је за дијабетес.

др Светлана Александрић
ендокринолог
СБИБ Младеновац