Телефон: 011 825 11 55

  • slider 01
  • slider 02

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/sites/s/sopot.org.rs/public_html/plugins/content/ppgallery/ppgallery.php on line 146

Дневни центар за особе са посебним потребама

Амбасадор САД Мајкл Кирби је присуствовао полагању камена темељца за центар за дневни боравак особа са физичким и менталним сметњама у Сопоту, и том приликом изразио задовољство што је Европска команда оружаних снага САД уложила скоро пола милиона долара у тај пројекат.

"Мислим да је велика предност што смо данас овде испред америчке владе, као и припадници војске САД, представници невладиних организација и општине Сопот, у жељи да помогнемо деци ометеној у развоју и обучимо их да, онолико колико могу, буду корисни чланови друштва", рекао је Кирби новинарима. Он је изразио жељу да се поново врати у Сопот када зграда центра буде завршена.

"Тада ћемо на делу видети партнерство које постоји између Европске команде америчке војске, општине Сопот и невладиних организација, које ће се бринути о деци ометеној у развоју", закључио је амерички амбасадор. Он се данас, током посете Сопоту, на кратко састао са председником општине Живорадом Милосављевићем након чега су заједно положили камен темељац.

Милосављевић је изразио захвалност Министарству одбране САД са којим је, како је навео, општина Сопот почела да сарађује пре неколико година, као и са НВО која ради у Сопоту на решавању проблема деце ометене у развоју. "Ова материја на нашим просторима је можда била у запећку, али је Министарство одбране САД имало слуха да помогне у решавању овог проблема", рекао је он.

Према његовим речима, општина Сопот је прихватила да обезбеди земљиште, да га инфраструктурно опреми и да изда све потребне дозволе, а комплетне радове ће извести Министарство одбране САД. Овом свечаношћу се званично обележава почетак пројекта хуманитарне помоћи у Сопоту у износу од 485.000 долара који, преко Канцеларије за војну сарадњу Амбасаде САД, финансира Европска команда оружаних снага САД.

Овај центар пружаће све услуге потребне за дневну бригу о 70 особа са сметњама у Сопоту. Радове ће надгледати Инжењерија америчке војске.

Кирби ће сутра, како је најавила Амбасада САД, присуствовати полагању камена темељца и за такав центар у Пироту, чиме ће званично бити обележан почетак пројекта хуманитарне помоћи у том граду у висини од 415.000 долара, који такође финансира Европска команда оружаних снага САД. Општине су обезбедиле земљиште и обавезале се да обезбеде комуналне прикључке, запосле особље и постарају се за одржавање објеката.

Особе са сметњама су међу најрањивијим групама грађана широм света, те ови пројекти показују посвећеност Владе САД да ради заједно са општинама у Србији на побољшању квалитета живота њихових грађана, саопштила је Амбасада САД у Београду.